Programın Amacı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği; uçak, helikopter, roket, füze gibi hava araçları ile uydu gibi uzay taşıtlarının araştırma-geliştirme, tasarım, üretim, test ve performansları ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler : Havacılık ve uzay mühendisliği bölümünde ilk yılda temel bilimler (fizik, kimya, matematik); sonraki 1,5-2 yılda termodinamik, statik, dinamik, mukavemet, akışkanlık mekaniği, bilgisayar, elektrik-elektronik gibi teorik; kalan sürede de aerodinamik, gaz dinamiği, yapı-malzeme, etki sistemleri, ısı transferi gibi uygulamalı temel mühendislik dersleri verilir. Öğrenciler THY’de ve özel uçak şirketlerinde staj yaparlar.
Gereken nitelikler: Havacılık ve uzay mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin, normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip, matematik, fizik, kimya ve astronomi konularına ilgili ve bu alanlarda iyi yetişmiş, sabırlı, dikkatli, düzgün şekil çizebilen yaratıcı ve başka insanlarla işbirliği yapabilen, uyumlu bir kimse olması gerekir.
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler : Havacılık ve uzay mühendisliği bölümünden mezun olanlara “Havacılık ve Uzay Mühendisi” unvanı verilir. Havacılık ve Uzay mühendisi, yapımı düşünülen hava taşıtını tasarlar,, ön projesini hazırlar; uçak yapımı için gerekli üretim yöntemleri arasından hangisinin, niçin daha ekonomik olacağına karar verir, bu konuda gerekli modelleri hazırlayarak deneylerini yapar; tasarladığı hava taşıtının performans özelliklerini saptar ve istenen niteliklere göre incelemesini yapar, uçak yapımında, fabrikada üretimin planlamasını yaparak işlerin zamanında, istenen kalitede ve niteliklerde üretimini sağlar, yapım sonrası uçuş tecrübelerini planlar, bunlara bizzat katılarak yapılan hava taşıtının gerçek işleyişini saptar, bunların pazarlanmasında görev alır.
Çalışma Alanları: Tasarım ve Üretim Mühendisliği konularında : Üniversitelerde, TÜBİTAK ve Araştırma Enstitülerinde, ROKETSAN, TAI, TEI, ASELSAN gibi kuruluşlarda,
Bakım Onarım Mühendisliği konularında : THY, Hava Kuvvetleri İkmal Bakım Merkezleri (Eskişehir, Kayseri, Ankara), Özel Havayolu Şirketleri, Türk Hava Kurumu gibi kuruluşlarda, Hava Taşıtları İşletmeciliği konularında : THY, yerli ve yabancı özel havayolu şirketlerinde çalışma olanaklarına sahiptir.